Denní aktualizace? Hnus? Co takhle zkusit WSUS?

Otravují vás ve Woknech na všech PC v síti každodenní aktualizace? Možným řešením je WSUS.

 

Co je to WSUS?

WSUS je zkratka pro Windows Server Update Services. Tedy službu, která zajišťuje aktualizace softwaru pro operační systémy Microsoft Windows. Jedná se o lokálně spravovanou alternativu ke službě Windows Update umožňující správu distribuce Automatických aktualizací ve firemní síti.

WSUS byla dříve známá pod názvem SUS (Software Update Services) a sloužila pouze k získávání aktualizací operačního systému Microsoft Windows, které stahovala ze vzdáleného serveru Windows Update.

 

 

Windows Update vs. Microsoft Update

  • Microsoft update - alternativní služba k Windows Update, která kromě aktualizací operačního systému zprostředkovává rovněž aktualizace dalšího softwaru od společnosti Microsoft (Office, Visual Studio)
  • Windows Update - služba zajišťující aktualizace operačního systému Windows

Po aktivaci služby na serveru Windows Update dochází k automatickému přesměrování z původní adresy windowsupdate.microsoft.com na server update.microsoft.com.

 

Jak WSUS funguje?

WSUS běží na počítači v lokální síti, který má nainstalovaný Windows Server. Ze serveru Windows Update stahuje aktualizace, které pak dále distribuuje na počítače v lokální síti dle administrátorem stanovených pravidel. Samotná administrace probíhá na Windows Serveru za pomoci role WSUS (viz obrázek níže).

V rámci organizace může být nadřazený WSUS server zdrojem aktualizací i pro další servery WSUS.

Pokud je WSUS nasazena spolu s Group Policy, lze na koncové stanici nakonfigurovat automatické aktualizace tak, že je koncový uživatel nemůže zrušit a obejít stanovená interní pravidla. Použití Active Directory není nezbytné, nastavení klientských stanic lze provádět rovněž úpravou registrů.

 

Proč WSUS?

Výhodou je také jednodušší správa aktualizací. WSUS se uplatňuje např. v situaci, kdy je třeba zajistit, aby se na různých počítačích v síti instalovali různé aktualizace. Pokud se administrátor rozhodne některé aktualizace nestahovat, nastaví to přímo na serveru a nemusí aktualizace zakazovat na každé stanici zvlášť. Zároveň tím, že se vše stahuje z interního serveru, se nemusí jednotlivé stanice opětovně připojovat k Microsoft Update prostřednictvím internetu. Výsledkem je tedy nižší zatížení linky (méně přenesených a uložených dat) a rychlejší stahování aktualizací.

 

Existují nějaké návody na instalaci WSUS?

Jistě. Na internetu jich najdete mnoho. Např. přímo na stránkách Microsoftu: Nasazení služby WSUS nebo webu napovedy.cz Microsoft WSUS server – Instalace, konfigurace apod.

Nechce se Vám do toho? Není čas nebo dostatek znalostí? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme a vše nastavíme! Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Netfox s.r.o.

Hartigova 65, dříve Koněvova
130 00 Praha 3 - Žižkov
IČ: 275 740 32
DIČ: CZ27574032

Kontaktujte nás

Provozní doba:
PO - PÁ 9:00 - 17:00
Telefonní číslo: +420 774 600 756
Email: obchod@netfox.cz

Společnost zapsána v obchodním rejstříku Městským soudem v Praze oddíl C vložka 116806. ID datové schránky: xchpznz.
Bankovní spojení : 2405638001/5500 - Raiffeisenbank a.s.