Ztráta nebo krádež? V každém případě je dobré mít data zabezpečená!

Ať už přijdete o své datové nosiče jakýmkoli způsobem, vždycky je lepší, jsou-li data na nich řádně zabezpečena proti případnému zneužití. Nikdy nevíte, kdo se k nim může dostat a jak se následně zachová. Také je dobré při ztrátě či zcizení osobních údajů neopomenout případnou ohlašovací povinnost vyplívající z nového GDPR nařízení.

 

To, že se lidem občas věci ztrácejí, je vcelku běžná skutečnost. Jakkoli je to nemilé, vcelku běžná skutečnost je i to, že se věci lidem neztrácejí, ale kradou. V případě zcizení osobních věci je nutné především zamezit dalším možným škodám (doklady), neboť krádeží nemusí vše končit. Každý trestný čin je dobré ohlásit na Policii ČR, rovněž je nezbytné zablokovat platební karty, mobilní zařízení, SIM karty apod.

 

V případě, že ztratíte flešku, nemusí se nutně jednat o tragédii. Ceny těchto datových médií jsou časem stále přívětivější. Problém je především v tom, jakou hodnotu mají Vaše data. Resp. jaká rizika hrozí v případě jejich zneužití. Vaše panoramatické fotografie krajiny či noční snímky oblohy pro Vás pravděpodobně mají velikou hodnotu, ale z hlediska zneužití, pokud nejste věhlasným fotografem, představují takřka nulové riziko. Horší situace by mohla nastat, kdyby ztracený flash disk obsahoval nějaké intimní snímky, na kterých by bylo možné aktéry identifikovat. Zde už to zavání minimálně pořádným trapasem či dokonce vydíráním. Netřeba ani dopodrobna domýšlet, jak silně negativní dopad by mohla mít ztráta strategických firemních dat, přístupových údajů, faktur, smluv, důvěrných či tajných informací apod.

 

Postup při porušení zabezpečení osobních údajů

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů jasně stanoví jejich správci či zpracovateli povinnost hlásit případy porušení zabezpečení osobních údajů (do 72 hodin) příslušnému dozorovému orgánu (nezřídka i samotnému subjektu osobních údajů). Porušení zabezpečení osobních údajů dle čl. 4, odst. 12 znamená: „…porušení zabezpečení, které vede k náhodnému nebo protiprávnímu zničení, ztrátě, změně nebo neoprávněnému poskytnutí nebo zpřístupnění přenášených, uložených nebo jinak zpracovávaných osobních údajů“. Pokud tedy ztratíte (nebo Vám bylo zcizeno) jakékoli paměťové zařízení obsahující osobní údaje (např. o Vašich obchodních partnerech, zákaznících apod.), platí tato povinnost i pro Vás. V opačném případě se vystavujete riziku vysoké pokuty.

V článku Našli jste flash disk? Co uděláte? se zabýváme podobnou problematikou ovšem z pohledu nálezce.

 

Co tedy dělat v situaci, kdy ztratíte flash disk Vy?

Nálezce má povinnost každou ztracenou věc odevzdat, ne každý nálezce je však znalý a bdělý zákona. V takovém případě by totiž nález bez zbytečného odkladu ohlásil obci, na jejímž území byla věc (fleška) nalezena. Pokud by ji nalezl ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdal by nález provozovateli těchto zařízení. Ten by se pak zachoval podle svých právních předpisů, a není-li jich, postupoval by, jako by byl nálezcem. Poté by Vám pouze stačilo si vzpomenout, kde ke ztrátě došlo, přihlásit se v zákonné lhůtě na patřičný úřad a prokázat svou totožnost, vlastnické právo k věci (záruční list, výrobní číslo, kupní smlouva), upřesnit dobu, kdy byla věc ztracena a popsat ji.

Po úspěšné identifikaci je vlastník povinen provést úhradu nákladů, které v souvislosti s nálezem prokazatelně vznikly (např. poštovné, parkovné, přepravné). Převzetí věci potvrdí vlastník svým podpisem na úřední záznam.

Šikovným pomocníkem při hledání ztracené věci může být: Národní databáze nálezů (viz obrázek níže).

Nežijeme ovšem ve světě, kdy se lidé řídí výhradně zákony či alespoň základní slušností. Ztracená data se k nám již nikdy nemusí vrátit zpět, nebo se vrátit mohou, ale není zaručeno, že si je neprohlédl někdo další.

 

Jak nejlépe chránit data na přenosných paměťových zařízeních?

Je vcelku jedno, zda se jedná o externí USB disk, paměťovou kartu či flash disk. Na každém zařízení, které obsahuje důležitá data, by měla být zaručena jejich maximální ochrana.

 

Hardwarové šifrování

Na trhu je možné pořídit flash disky, která obsahují vlastní zabezpečení přímo od výrobce, jejich odemčení je možné pouze po zadání nastaveného hesla (viz obrázek). Výhodou je, že takto zabezpečené zařízení nepotřebuje ke svému provozu žádný další software.

 

Softwarové šifrování

Druhou variantou je ochrana dat pomocí šifrovacího software. Součást Windows (mimo edici Home) tvoří např. program Bitlocker, dále jsou k dispozici samostatné šifrovací programy (DiskCryptor, Vecrypt, Axcrypt, Symantec Endpoint Encryption apod.)

 

Je vůbec dobré mít důležitá data na přenosném médiu?

Existují ale daleko spolehlivější způsoby, jak můžete zálohovat nebo přenášet Vaše data, než je jejich archivace na přenosných paměťových médiích…

  • Už jste slyšeli o cloudové open source platformě Azure od Microsoftu?
  • Neuvažuje o nástroji Veeam® Backup, který je mimochodem dostupný i ve volné verzi?
  • Potřebujete nahrávat denní zálohy na externí úložiště ve firemní síti?

 

Chcete se dozvědět více? Potom neváhejte a kontaktujete nás: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Profesionální řešení Vašeho zálohování je jednodušší, rychlejší a hlavně levnější, než si myslíte!

Netfox s.r.o.

Hartigova 65, dříve Koněvova
130 00 Praha 3 - Žižkov
IČ: 275 740 32
DIČ: CZ27574032

Kontaktujte nás

Provozní doba:
PO - PÁ 9:00 - 17:00
Telefonní číslo: +420 774 600 756
Email: obchod@netfox.cz

Společnost zapsána v obchodním rejstříku Městským soudem v Praze oddíl C vložka 116806. ID datové schránky: xchpznz.
Bankovní spojení : 2405638001/5500 - Raiffeisenbank a.s.